KILKA SŁÓW O SUSHI


Sushi to tajemnicza potrawa: niby bardzo prosta a jednak tak skomplikowana, dająca niemal nieograniczone możliwości w łączeniu ryżu i ryb, rozmaitych owoców morza, warzyw, wodorostów a nawet mięsa i jaj.

Sushi to również tajemniczy język, jego nazwy nie mają odpowiedników w językach europejskich. Tradycyjne sushi spożywa się palcami, jednak z uwagi na różnice kulturowe w Europie do jedzenia sushi używa się pałeczek. Do sushi podajemy sos sojowy, w którym macza się poszczególne kawałki nie używa się go jednak w nadmiernej ilości, żeby nie zdominował smaku naszego dania. Kolejny dodatek wasabi - japoński zielony chrzan o bardzo intensywnym smaku - nakłada się go bezpośrednio na sushi lub miesza z sosem sojowym. Nie można pominąć również marynowanego imbiru, który spożywa się w małych ilościach w celu oczyszczenia kubków smakowych pomiedzy różnymi rodzajami potrawy. Do sushi najczęściej podawana jest zielona herbata i sake. Sake podaje się ciepłe i przed jedzeniem, natomiast herbatę podczas całego posiłku. jej smak ma znaczenie dla smaku sushi, niweczy

NIGIRI SUSHI


 

Nigiri to ręcznie uformowana porcja ryżu, posmarowana od góry niewielka ilością wasabi, a następnie przykryta plasterkiem ryby, owoców morza lub warzyw.

HOSOMAKI SUSHI


 

Maki  to ruloniki wykonane z płatów nori (alg morskich), na których rozprowadza się ryż oraz różnego rodzaju nadzienie (ryby, owoce morza, warzywa, pieczone lub gotowane mięso czy drób), a następnie pokrojone na kawałki tak, aby każdy można było zjeść na jeden raz.

GUNKAN MAKI


 

Często nazywane „łódeczkami” lub „koszyczkami”. To porcja ryżu uformowana owalnie, owinięta paskiem nori (algi morskie) z nadzieniem umieszczonym na górze. Powinny być spożywane natychmiast po przygotowaniu, aby nori nie rozmiękło.

FUTOMAKI


 

Maki z wieloma składnikami w środku, niezwykle dekoracyjne. Zazwyczaj łączą w środku ryby lub owoce morza czy mięso z warzywami świeżymi i marynowanymi. Z uwagi na sporą średnicę kroi się je na krążki grubości ok. 1 cm. Często występują z pieczoną rybą i ciepłym sosem teriyaki.

CALIFORNIA ROLLS


 

Maki zwinięte ryżem na wierzch, w środku ryba lub owoce morza bądź mięso z dwoma, trzema dodatkami w postaci świeżych lub marynowanych warzyw. Ryż dodatkowo może być oklejony różnymi rodzajami ryb, kawiorem  albo sezamem.

SASHIMI


 

Ten japoński specjał to ryba lub owoce morza podane na surowo. Mięso musi być zatem świeże i jak najlepszego gatunku. Aby nie zdominować jego smaku, sashimi podaje się tylko z sosem oraz elegancką dekoracją. Sashimi zwykle jest serwowane na pierwsze danie, aby nie skażone innym pokarmem podniebienie mogło docenić jego subtelny smak i aromat.

SAMARYBA

Kazimierza Jarząbka 26 lok. 226
05-500 Piaseczno

Restauracja czynna

pon. – sob.: 12:00 – 22:00
niedz.: 12:00 – 20:00

Zamówienia telefoniczne
pon. – sob.: 12:00 – 21:00
niedz.: 12:00 – 20:00